Manischa Mikah Mai Villa della Lupa  (Lilo)

182711_1290473637458_8177010_n_edited.jp

Naam: Manischa Mika Mai Villa della Lupa
Roepnaam: Lilo
Geb.datum: 02-07-2008
Overleden: 25-11-2016
Vader: Djurre Dhungar de Ley'va

Moeder: Carmen Mika Yoza di canelupi
Dwerggen: Lijder

 

Lilo is geboren uit het tweede nestje van Mika en Dhungar. Manischa is de naam op haar stamboom die gegeven is door de de eigenaren die haar eigenlijk zouden krijgen. Echter toen bleek dat Lilo geboren was met een tamelijk heftige erfelijke afwijking, hypofysaire dwerggroei, heb ik besloten haar te houden en haar de naam Lilo te geven. 
De afwijking was destijds bekend maar ten tijden van de dekking konden we er nog niet op testen, ook de lijnen van beide ouders waren niet verdacht dus deze diagnose kwam als een ongelooflijke schok. 
Toen mika drachtig was, hadden ze na 15 jaar onderzoek eindelijk een test ontwikkeld waarmee via DNA vastgesteld kon worden of dieren vrij of drager waren van deze afwijking. Net na de geboorte, waar Lilo overigens het grootste pupje was, bleek al snel dat ze een achterstand ontwikkelde. Toen de pups vier weken waren ben ik naar de faculteit dierengeneeskunde in Utrecht gereden, waar de test voorhanden was, en werd vast gesteld dat Lilo inderdaad lijder was.

DSC_5838.JPG

Met de komst van de DNA test is Lilo hiermee de laatste Saarloos geweest in Nederland met deze afwijking, helaas komen ze in het buitenland nog wel is voor bij fokkers die dus niet testen. Lilo bleef een stuk kleiner dan de doorsnee Saarloos en de helft lichter in gewicht maar in karakter was ze net zo groot als haar zussen.

We noemen Lilo wel is gekscherend ons eerste kind. Met haar had ik een hele bijzondere band, we hadden (en hebben) een 

DSC_3324.JPG

enorme diepe connectie die je niet zo vaak in je leven treft. Later realiseerde ik me dus ook dat zij me de weg gewezen heeft naar een dierengeneeskunde waar ik vroeger nog niet bekend mee was, de natuurlijke natuurgeneeskunde. Haar levensverwachting was 2-4 jaar maar door de medicijnen die ik in eerste instantie via de faculteit Utrecht kreeg en later de natuurlijke supplementen waarop ik overstapte, werd ze maar liefs 8,5 jaar. Ze had altijd middelen nodig ter ondersteuning maar mankeerde eigenlijk nooit iets. Ze is oud geworden met weinig klachten. Haar dood kwam echter snel en resoluut. Ze zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben, ze was een bijzondere Saarloos.