top of page
Zoeken
  • Foto van schrijveraudrywennekers0

De dekking

Het klinkt simpel, je gaat met de teef naar de reu en ze dekken. Bij veel hondenrassen is het dektijdstip vaak ergens rond de 8e en 11e dag, uiteraard uitzonderingen daar gelaten. Bij de Saarloos zitten we ergens tussen de 8e dag en 28e dag. Lekker ruim en altijd weer een uitdaging om je rust te bewaren en waarin je geduld op de proef wordt gesteld. Omdat door de corona veel dierenartsen alleen spoedgevallen behandelde en progesteron testen daartoe niet behoorde was het iets meer een uitdaging om vast te stellen wanneer Zazou zo ver was. Avram haar vader kon nu mooi als aanwijsreu fungeren. Ongeveer op dag 14 werd hij langzaam aan wel erg enthausiast. Zazou echter moest niets van hem weten. We besloten wel al naar de dekreu te gaan. Mato had zeker interesse en na een uur achter Zazou aanrennen, hadden we een dekking. De volgende dag reden we weer naar Mato maar die had ineens alle interesse verloren. Vreemd..... ik was bang dat we dan toch iets te laat waren. Mato een ervaren reu weet wanneer het zover is en een teef laat zich niet zo snel dekken als ze niet zo ver is. beetje teleurgesteld reden we na de ontmoeting weer naar huis. Ach 1 dekking op het juiste moment geeft uiteraard ook pups.


Die week liet het me niet los, Zazou begon zich steeds meer te gedragen als een teef die op haar dekrijpe dagen kwam. Het gedrag klopte gewoon niet met een teef die al een week over haar hoogtepunt is. Dierenarts gebeld en gevraagd of ze inmiddels al progesteron testen wilde afnemen, de volgende ochtend kon ik terecht. Een lange ochtend wachten op het telefoontje waaruit zou blijken hoe hoog haar progesteron zou zijn. Eindelijk rond 15.00 uur bericht. Progesteron 22! Op het ideale moment voor een dekking is progesteron 10. Hoelang er zat tussen 10 en 22 konden ze me niet exact zeggen. Collega fokker een berichtje gestuurd met de vraag wat zij zou doen. Zij zei meteen: "gaan rijden naar de reu". Frank opgebeld en besproken wat de uitslag was van de progesterontest. Ik kon gelukkig meteen komen.



Nou dat ritje was niet zonder succes. Binnen 5 minuten naar aankomst zaten de twee al gekoppeld en een dag later deden ze dit zelfde ritueel nogmaals over.

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page